Säännöt

Tältä sivulta löydät ohjeita MEJ kilpailuissa kilpailemiseen sekä jaoksen alaisten kilpailujen järjestämiseen.

Sääntöjä päivitetty viimeksi 09/2018

Kilpaileminen

Kilpaillaksesi Maastoestejaoksen alaisissa kisoissa et tarvitse VRL-tunnusta, sillä jaos ei ole Virtuaalisen ratsastajainliiton alainen. Maastoestejaoksen alaisissa kisoissa ratsastajan ei tarvitse kuulua ratsastusseuraan. Seuraan kuuluminen on kuitenkin suositeltavaa.

Hyväksyttyjä osallistumismuotoja kisoissa ovat:
Ratsastaja (seura) - Hevonen
Ratsastaja - Hevonen

Kisojen järjestäminen

Yksi henkilö saa järjestää korkeintaan neljät (4) kisat ensimmäisellä kerralla. Tulosten on tultava ryppään kaikista kutsuista ajoissa, jotta henkilö saa jatkossa luvan järjestää 10 kutsua kerralla. Myös yksittäiset kutsut ovat sallittuja. Kisojen järjestäjät ovat itse vastuussa siitä, että tulokset tulevat kisoista kohtuullisen ajan sisällä. Ylläpitäjät saattavat muistuttaa tuloksista, mutta useampien laiminlyötyjen kisojen jälkeen henkilö saa järjestämiskiellon.

Isompia ryppäitä, arvo- ja tuotoskisoja saa järjestää jaoksen alaisena, eikä niihin tarvitse kysyä erikseen lupaa. Tuomari ei saa itse osallistua tuomaroimiinsa tuotosluokkiin.

Luokkia kisoissa tulee olla vähintään kaksi (2) ja enintään kolmetoista (13). Luokkien korkeudet saa järjestäjä päättää itse, mutta poneille maksimikorkeudeksi suositellaan 110cm, hevosille 130cm. Rajoituksista on suotavaa mainita kutsussa selkeästi. Kisoissa saa järjestää myös luokkia, jotka ovat rajoitettu esimerkiksi vain tietylle rodulle tai seuralle, mutta jokaisissa kisoissa tulee olla vähintään kaksi kaikille avointa luokkaa. Luokkakokojen rajoitukset ovat järjestäjän päätettävissä, mutta joka luokkaan tulisi ottaa vähintään 30 osallistujaa. Yksi ratsu saa osallistua korkeintaan kahteen (2) luokkaan per kilpailut. Yksi ratsastaja saa tuoda korkeintaan 10% verran hevosia kokonaisosallistuja määrästä per luokka. Esimerkiksi 30 osallistujan luokkaan yksi ratsastaja saa tuoda 3 hevosta.

Kutsusta tulee löytyä

- Kilpailuiden päivämäärä ja viimeinen mahdollinen osallistumispäivä. Väliä näillä tulisi olla vähintään 1 päivä.
- Kilpailuiden järjestäjän / vastuuhenkilön nimi sekä sähköpostiosoite
- Järjestyspaikka
- Tieto Maastoestejaoksen alaisuudesta, linkitys jaoksen sivuille toivottavaa
- Selvä osallistumisohjeet ja -rajoitukset
- Kuvaukset luokkien vaikeustasoista, eli esteistä, ovat vapaaehtoiset, mutta kuitenkin toivottavat.

Kisojen anominen

Kisa-anomukset lähetetään osoitteeseen [email protected] otsikolla "MEJ anomus". Anomukset lähetetään alla olevassa muodossa:

<tr class="uusi">
<td> 00.00 (kisapvä) / 00.00 (vip) </td>
<td> <a href="http:// alkuinen kutsun osoite">Järjestyspaikka</a> / <a href="mailto: s-posti">Vastuuhenkilö</a> </td>
<td> Erityistä mainittavaa </td>
<td> </td>
<td> </td>
</tr>

Hyväksytyistä anomuksista ei ilmoiteta erikseen järjestäjälle, vaan kun osallistujia alkaa tulla, täytyy hänen itse käydä sivuilta varmistamassa, onko kisat lisätty kalenteriin.
Jos kalenterin päivitys on ylläpidon osalta myöhässä niin, että viimeinen ilmoittautumispäivä on liian pian, ilmoitamme siitä järjestäjälle ja järjestäjä voi silloin siirtää kisapäivää.

Tulokset ja niiden lähettäminen

Sijoittuminen Maastoestejaoksen alaisissa kilpailuissa on täysin sama, kuin muissakin kilpailuissa ja esimerkiksi tässä arvontakoneessa, joten tulokset on helppo arpoa sillä tai toisella vastaavalla arvontakoneella. Alla taulukko sijoittumisesta MEJ:n alaisissa kilpailuissa esimerkiksi tarinakisojen järjestäjille.

1-3 osallistujaa / 1 sijoittunutta
4-8 osallistujaa / 2 sijoittunutta
9-15 osallistujaa / 3 sijoittunutta
16-24 osallistujaa / 4 sijoittunutta
25-35 osallistujaa / 5 sijoittunutta
36-48 osallistujaa / 6 sijoittunutta
49-63 osallistujaa / 7 sijoittunutta
64-80 osallistujaa / 8 sijoittunutta
81-99 osallistujaa / 9 sijoittunutta
100- osallistujaa / 10 sijoittunutta

Tulokset lähetetään sähköpostilla osoitteeseen [email protected] otsikolla "MEJ tulokset".
Sähköpostista tulee löytyä kisojen päivämäärä, järjestävän tallin nimi sekä kutsun osoite. Emme tarvitse muita tietoja kisoista, koska emme esimerkiksi pidä rankinglistaa tms.

Luokkien vaikeustasot (vapaaehtoinen)

Pienille poneille suunnatuissa luokissa (n. 30cm - 70cm) esteiden olisi parasta olla tavallisia, eri materiaaleista (puut, kivet, risut) koottuja pystyesteitä. Pikkuponeille ei suositella vaativampia (esteitä mäessä, vesiesteitä jne.) ratoja. Pienet porrastetut mäet kuitenkin hyväksytään.

Isommille poneille suunnatuissa luokissa rata voi olla sama eikä erikoisesteitä tarvitse olla. Mahdollista kuitenkin on vaikeuttaa rataa mm. vesiesteillä, mäkiesteillä, portailla jne. Myös vesiesteet pitkillä kahlausosuuksilla ovat suosittuja.

Hevosten luokissa käytössä ovat samantyyliset esteet, tosin tietysti korkeampina. Muutamia erittäin vaativia esteitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan hevosluokissa (tällaisia ovat esim. hankalat pituusesteet sekä esteet vedessä ja jyrkissä mäissä). Suositeltavaa on järjestää muutamiin vaikeimpiin esteisiin mahdollisuus kiertoteihin, joilla on helpommat esteet, mutta joiden kautta menemiseen menee ylimääräistä aikaa.

Esteiden rakentamisessa voi käyttää mielikuvitusta, pienissä luokissa tavalliset esteet voivat olla vain esim. puunrungoista, vaativimmissa esteissä hevonen voi joutua hyppäämään suuren "renkaan" läpi, tai este voi olla vaikkapa talon muotoinen/näköinen. Erikoisen näköiset/väriset/muotoiset esteet testaavat hevosen hermoja ja luottamusta ratsastajaan, sekä antavat lisää rohkeutta.

Mahdollista on myös järjestää luokkia edellä mainituista malleista poiketen (mm. harrastelijaluokat). Esim. Nuorille hevosille suunnatulla radalla voi olla vain tavallisia helppoja pystyesteitä. Kutsuun on hyvä siis rajoitusten lisäksi laittaa hieman mainintaa radan esteistä.

kuvat © VRL-04000